Friday, July 04, 2008

是宿命還是犯賤?

怎麼每次都臨上機先來趕死線,一定要搞到自己無覺好瞓像條死屍??

2:45am...
我站在printer前面,眼濛濛在找萬字夾的時候,夜鬼阿哩行過只有我一人的一台辦公室,向我說了句話~

咁夜都未走呀?
係呀,聽日放假,要做埋d嘢先囉
哦,係呀(跟手走咗)

5分鐘後...
突然好像聽到,佢其實係問我飲唔飲嘢呀?
我是白痴嗎?!

2個鐘頭之前會扭氣球的(必需強調!!)同事仔些云在msn叮囑我:唔好做咁夜喇,你個腦會唔清醒架...

原來係真嘅!

好喇,做好喇,聽埋最後一集天大地大嘅錄音,可以安心上機
好多謝有”聽眾”朋友搵到上門的留言,多謝你們支持,與其說是聽眾,我其實都當你們是朋友.
因為這是自家blog,有咩唔怕講.

其實係因為漸漸有點迷失,不知道自己到底在做一個甚麼節目,很討厭這種沒有目標,只不斷發空拳的感覺,無著力點,很浮.出拳也不敢用力,怕會失去重心仆崩鼻.結果這種無自信的表演通通反映在節目裡,會令人聽到窒息.
我知道我需要一個breakthrough,我會努力去找.
說實在的,我有想過放棄,而且有很認真的在想.
但我還是走不掉....

是宿命 也是犯賤

哈哈~~



*******

mui, & vanc的朋友仔,見面再談~~~

2 comments:

deakin said...

hey! u should arrived la wor~

fasalo said...

唔知道你當初做天大地大o既時候,你心目中o既節目係一個怎樣的節目?target audience 係o的點樣o既人?

o向我心目中o既天大地大就好似一個o向大氣電波裡面o既vivien o既 blog,可以從佢裡面慢慢認識 vivien 係一個點樣o既人。而聽住你o既節目有「洗心靈」o既作用,經過完工作辛勞之後聽完天大地大可以再發現一o的o向日常生活裡面好細微、但卻係好正面o既事物。你話你會令人聽到窒息,不過我又唔覺得透唔到氣,我覺得都幾有正能量呀!

你又去旅遊?趁住放假好好休息一下啦。如果走不掉就要勇往直前!無論呢個世界仲有冇天大地大,我都會一直支持你o既。